Algemene informatie over bidsprinkhanen

Bidsprinkhanen, misschien heb je er al een keertje over gehoord. In Nederland zal je ze niet in het wild tegen komen, maar in Zuid- of Oost-Europa wel. De echt bijzondere soorten met felle kleuren of van enorme grootte zijn alleen te vinden in de tropen. Of in Nederland als huisdier.

Korte introductie

Een bidsprinkhaan is een insect dat met zijn vangarmen andere insecten vangt. Ze hebben een draaibare kop, grote ogen, grote vangarmen om prooien mee te grijpen en ze kunnen variëren in lengte tussen de 2 en 16 cm. Bidsprinkhanen eten andere insecten door hen te vangen met de vangarmen. Ze hebben geen gif, maar eten de prooien levend op terwijl ze ze stevig vasthouden.

Bidsprinkhanen horen tot de orde van de Mantodea. Er zijn ongeveer 2300 soorten bidsprinkhanen ontdekt. Ze komen voor op elk continent behalve Antarctica. Een stuk of 150 soorten worden als huisdier gehouden. Wil je weten welke soorten? Kijk dan onder Soorten voor een selectie van de meest gehouden bidsprinkhanen.

Bidsprinkhaan? Dat is toch gewoon een sprinkhaan?

Nee, nee, nee! Bidsprinkhanen en sprinkhanen hebben alleen hun naam gemeen. Een bidsprinkhaan eet andere insecten, heeft een draaibare kop en heeft vangarmen. Een sprinkhaan kan springen, eet grassen en heeft een recht lijf zonder draaibare kop. De onderstaande foto’s laten het verschil zien.

sphrodromantisbaccettii7
Een bidsprinkhaan
sprinkhaan2
Een sprinkhaan

Lees nog meer over bidsprinkhanen om de onderliggende pagina’s met algemene informatie:

Schuiven naar boven