Problemen

Sommige mensen krijgen vroeg of laat te maken met problemen bij de verzorging van hun bidsprinkhanen. Enkele van de veelvoorkomende problemen worden hier behandeld. Voor meer problemen en vragen-antwoorden kan je kijken bij de FAQ van bidsprinkhanen.

Problemen met vervellen

vervelling-huidje
Een oud huidje

De nimf doorloopt een aantal vervellingen voordat hij volwassen is. Bij een vervelling zoekt de bidsprinkhaan een goede plek op waar hij ondersteboven gaat hangen. Het vel breekt open bij de rug van het dier en de bidsprinkhaan laat zich voorzichtig uit het vel zakken. Een vervelling duurt ongeveer 30 minuten. De bidsprinkhaan is vlak voor en na de vervelling erg kwetsbaar. Als hij valt tijdens het vervellen dan ontstaan de problemen. De bidsprinkhaan droogt dan verkeerd op en kan soms niet meer lopen. Soms blijft de bidsprinkhaan in zijn oude velletje kleven, en komt niet verder met de vervelling. Dit ontstaat doordat de luchtvochtigheid te laag is in het verblijf. De nieuwe huid droogt dan te snel en de oude huid is erg stug. Vaak loopt dit ook slecht af voor de bidsprinkhaan, omdat hij zelf de huid er niet af krijgt en jij kan daar ook niet bij helpen.

mantis-religiosa-vervelling-vleugels
De vleugelknoppen vlak voor een vervelling

Een paar dagen voordat de bidsprinkhaan gaat vervellen is hij slomer en wil niet eten. Dit is niet erg. Je moet de bidsprinkhaan met rust laten als je merkt dat hij bijna gaat vervellen. Bij een subadulte nimf kan je de vleugels al zien zitten op zijn rug, deze moeten nog uitgevouwen worden bij de laatste vervelling. Als deze vleugelknoppen heel dik en opgezwollen lijken, is de vervelling nabij.

rhomboderabasalis3
Vleugelknoppen

Als je bidsprinkhaan gevallen is bij het vervellen raakt hij meestal misvormt en zal waarschijnlijk niet lang leven. Als hij lijdt is het beste hem te euthanaseren door hem in de vriezer te plaatsen. Dit is een snelle dood voor je dier. Soms zorgt een te hoge luchtvochtigheid ervoor dat je bidsprinkhaan valt tijdens het vervellen. Rondlopende andere beesten kunnen ook je bidsprinkhaan aanraken waardoor hij valt.

Als een bidsprinkhaan vast is komen te zitten in zijn oude velletje dan kan je dat zien aan dat de vervelling veel te lang duurt. Hij hangt dan aan de tak, met het vel nog om zich heen maar de vervelling gaat niet verder. Als dit langer dan 1 uur duurt dan is het duidelijk dat de vervelling niet goed verloopt. Meestal is hier niets meer aan te doen en moet het dier uit zijn lijden verlost worden door euthanasie. Als hij met maar een klein lichaamsdeel vast zit in zijn oude vel kan je hem heel voorzichtig proberen los te maken, maak lukt dit niet. Mislukte vervellingen ontstaan vaak door een te lage luchtvochtigheid.

Een bidsprinkhaan kan ook te dicht bij de grond gaan vervellen. Hierdoor kan hij ook vast komen te zitten in zijn vel, of krom opdrogen. Je kan het beste zorgen dat alle beschikbare hangplekken ver genoeg van de grond af zijn, en er genoeg hoge hangplekken zijn waar de bidsprinkhaan uit kan kiezen.

Niet willen eten

Vaak raken mensen bezorgt als hun bidsprinkhaan een paar dagen niet wil eten. Vaak geeft dit juist helemaal niet. Een bidsprinkhaan kan lang leven zonder voedsel (tot 2 weken). De reden dat een bidsprinkhaan niet wil eten is vaak dat hij bijna gaat vervellen. Hij wordt dan wat slomer, wil niet eten en zoekt uiteindelijk een goed plekje om te vervellen. Stoor hem niet! Vlak voor en tijdens het vervellen moeten er geen prooidieren in het hok aanwezig zijn, deze kunnen je bidsprinkhaan verstoren. Een of twee dagen na de vervelling kan je voedsel aanbieden om te zien of hij weer wil eten.

Verloren pootjes

Soms verliest een bidsprinkhaan een pootje. Dit kan komen door een foute vervelling, door een eventuele soortgenoot die hem heeft aangevallen (ookal zou je ze ook beter alleen kunnen huisvesten), een verkeerde behandeling door de eigenaar of doordat je bidsprinkhaan klem is komen te zitten. Hier is niks aan te doen. Als je bidsprinkhaan nog goed lopen kan en goed kan vervellen is er niks aan de hand. Een jonge nimf kan zijn pootje terug laten groeien in ongeveer twee vervellingen. Een volwassen bidsprinkhaan niet meer. Als een vangarm beschadigd of geamputeerd is wordt het moeilijk voor de bidsprinkhaan om prooien te vangen. Je kan hem met de hand voeren, als dat lukt. Anders moet hij helaas geeutaniseerd worden voor dat hij sterft van de honger.

Euthanasie bij uitzichtloos lijden

De beste manier volgens velen is je bidsprinkhaan in de vriezer plaatsen als hij uitzichtloos lijdt. Je moet hem hier minstens 3 uur in zetten om er zeker van te zijn dat hij dood is. Het is heel erg om afscheid te nemen van een geliefd huisdier, maar soms is het beter om hem dood te maken dan hem te laten lijden. Dus als je bidsprinkhaan vast zit in zijn oude vel of misvormt is opgedroogd is dit de beste oplossing.

Schuiven naar boven