Rhombodera basalis

Rhombodera basalis is een groot soort bidsprinkhaan, makkelijk te verzorgen en met een uiterlijk net een tikje anders de de meeste makkelijke soorten. Dit soort heeft namelijk een breed ovaal rugschild boven de vangarmen. De vangarmen zitten dan als het ware onder een blad.
Van nature komt zij voor in Maleisië.
Lees verder in deze caresheet voor informatie over de verzorging van dit felle dier!

Uiterlijk

Dit soort bidsprinkhaan is eigenlijk altijd lichtgroen. Bruine vlekjes op de rug komen veel voor bij de nimfen, maar dit wordt minder als ze ouder worden. De volwassen dieren hebben wat wit-roze tinten en wat geel, maar zijn voor het grootste gedeelte lichgroen met een donkere glas. Ze hebben een opvallend roze buikgedeelte bij de eerste looppoten.
Dit is een van de grootere soorten bidsprinkhaan die in gevangenschap succesvol gehouden wordt. De vrouwtjes worden ongeveer 8 cm lang, de mannetjes met 6 a 7 cm blijven iets kleiner. De mannetjes zijn smaller met iets langere vleugels. De vrouwtjes zijn breder, met vleugels die tot op het achterlijf reiken. Op hun vleugels hebben ze een geel-achtige stip. Beide geslachten hebben een groot ovaal rugschild boven de vangarmen. Dit is heel kenmerkend voor dit soort. Het rugschild wordt elke vervelling groter, als ze jong zijn valt het haast niet op dat ze een rugschild hebben. Bij de mannetjes blijft het iets smaller dan bij de vrouwtjes.

Gedrag

Rhombodera basalis is een fel soort bidsprinkhaan. Ze jaagd actief achter haar prooi aan als ze hem eenmaal in de gaten heeft.Ze zijn verder vrij rustig, zoals de meeste bidsprinkhanen.

Omgevingseisen

De ideale temperatuur is ongeveer 25 °C, maar tussen de 22 en 30 °C voelt hij zich goed. ’s Nachts mag het iets koeler zijn dan overdag, maar minimaal 18 °C.
Dit soort stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid, maar het is wel belangrijk om ongeveer 3x per week te sproeien. Een richtluchtvochtigheid is ongeveer 60 %. Ze willen graag wat drinken van de druppeltjes die op de wand belanden.
Zoals bij alle soorten bidsprinkhanen, heeft dit soort een verblijf nodig die minstens 3x de lengte van het dier hoog is, en minstens 2x de lengte van het dier breed. Voor een volwassen dier betekend dit dus minstens 24 cm in de hoogte en 16 cm in de breedte. Een mooie maat voor een terrarium zou 30 x 20 x 30 cm (h x l x b) zijn, zodat er ook plaats is voor nepplanten en veel stokjes om op te zitten of aan te hangen.

Groepshuisvesting

Omdat Rhombodera basalis zo’n actief roofdier is, raadt bidsprinkhanen.nl het af hen samen te huisvesten. Vroeg of laat zal toch een de klos worden en opgegeten worden. Hoe ouder het dier is, hoe meer kans op kannibalisme. Nimfjes kunnen zonder veel problemen tot ongeveer L4 samen gehouden worden, bij constant voeren.

Voortplanting

De vrouwtjes van dit soort zijn iets groter en breder dan de mannetjes. Ook het rugschild is breder. Vanaf ongeveer L4 kan met een goed oog gezien worden hoeveel segmenten de dieren aan het achterlijf hebben. Vrouwtjes hebben er 6, terwijl mannetjes er 8 hebben. Deze geslachtsbepalingsmethode is al in een vroeg nimfenstadium te gebruiken, maar kan soms lastig zijn voor het ongeoefende oog. In latere stadia valt op te merken dat de mannetjes smaller blijven.
Ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste vervelling kan een paringspoging worden ondernomen. Zorg ervoor dat het vrouwtje erg goed gegeten heeft voordat je het mannetje erbij zet. Het vrouwtje kan erg agressief zijn naar het mannetje toe. Het is aan te raden om het vrouwtje wat te eten te geven als je het mannetje erbij zet. Zo is zij druk bezig met haar prooi als het mannetje haar benaderd. Ook dan bestaat de kans dat ze haar partner opeet. Probeer heb zo min mogelijk te storen. De paring kan een paar uur duren, naderhand moet het mannetje uit het verblijf verwijderd worden, wil hij blijven leven.

Schuiven naar boven