Vervellen FAQ

Vervellingen gaan meestal verkeerd als de luchtvochtigheid in een verblijf niet goed is. Meestal is de vochtigheid dan te laag, waardoor de vervelling te langzaam gaat. Dan droogt de oude huid te vroeg, waardoor de bidsprinkhaan daarin klem komt te zitten.
Soms wordt een bidsprinkhaan ook verstoord door een voedseldier of aanraking, waardoor hij kan vallen tijdens de vervelling. Dit zorgt meestal voor een misvormde bidsprinkhaan.

Hoe weet ik of de luchtvochtigheid in mijn hok goed is?

Een hygrometer is een metertje die de luchtvochtigheid meet. Hieraan kan precies afgelezen worden wat de luchtvochtigheid in het hok is. De luchtvochtigheid hoeft niet altijd exact overeen te komen met de aanbevolen luchtvochtigheid, maar het moet het wel ongeveer benaderen.
Je kan ook elke zoveel dagen sproeien, en dan zelf inschatten hoe vochtig het moet zijn. Dit is meer voor de ervaren kwekers. Voor alle soorten geldt dat teveel vochtigheid leidt tot sterfte door infecties en andere narigheid, en te weinig vochtigheid leidt tot mislukte vervellingen. Als je dus “plotselinge” sterfte (waarsch. infecties) krijgt heb je het te nat, en veel mislukte vervellingen betekend te droog.

Mijn bidsprinkhaan is een pootje verloren, wat moet ik doen?

Een bidsprinkhaan nimf kan een verloren ledemaat zelf weer teruggroeien. Er hoeft dus niks gedaan te worden, alleen goed voeren en zorgen dat hij genoeg takjes en gaas heeft om met goede grip rond kan klimmen. Volwassen bidsprinkhanen kunnen hun pootjes niet meer teruggroeien, en zullen dus moeten leven met een pootje minder.

Mijn bidsprinkhaan is fout verveld, wat moet ik doen?

Er valt weinig te doen. Als hij met een klein gedeelte van zijn poten nog vast zit in zijn oude vel, dan kan voorzichtig geprobeerd worden hem te bevrijden. Anders zit er niets anders op het dier uit zijn lijden te verlossen door hem in de vriezer te plaatsen. Een dier dat vast zit in zijn vel kan niet meer goed functioneren en eten en zal uiteindelijk sterven.

Mijn bidsprinkhaan moet bijna vervellen, wat moet ik doen?

Niks. Laat hem met rust. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog en niet te laag is. Er moeten genoeg plekken zijn waar hij aan kan hangen om te vervellen. Verwijder alle voedseldieren, deze kunnen de bidsprinkhaan verstoren.

Mijn bidsprinkhaan wil niet eten, wat moet ik doen?

Als een bidsprinkhaan bijna moet vervellen, zal hij voedsel weigeren. Dit is volkomen normaal. Laat hem met rust. Als de bidsprinkhaan niet aan vervellen toe is, en toch niet wil eten, dan is dat ook geen reden voor paniek. Bied de prooi de volgende dag gewoon weer aan. Als hij een langere periode niet wil eten, kan het zijn dat de prooidieren te groot voor hem zijn. Bied dan eens iets anders aan. Vliegende prooidieren worden doorgaans ook beter gevangen dan niet-vliegende.

Mijn bidsprinkhaan is niet meer te redden door een verkeerde vervelling. Wat moet ik doen?

Helaas kan je het beste een einde maken aan het lijden van je bidsprinkhaan. De meest humane manier schijnt het invriezen van je bidsprinkhaan.

Hoe zien de vleugelknoppen er uit van een bidsprinkhaan die bijna gaan vervellen?

De plekken waar de vleugel groeit zijn te zien op de rug van jonge bidsprinkhanen. Ze beginnen heel klein, maar elke vervelling zijn ze wat groter. Vlak voor de laatste vervelling, waarin de bidsprinkhaan volwassen wordt, zijn zij het grootste. Een dag of een paar dagen voor de vervelling zie je de vleugelknoppen steeds meer opzwellen. Tijdens de laatste vervelling ontvouwen de vleugels zich uit deze “zakjes”/knoppen.

mantis-religiosa-vervelling-vleugels
Opgezwollen vleugelknoppen. Deze zijn nog niet heel groot, dus de dag van de vervelling duurt sowieso nog enkele dagen.

Schuiven naar boven