Kweken FAQ

Veelgestelde vragen over kweken met bidsprinkhanen.

Is mijn bidsprinkhaan een mannetje of een vrouwtje?

empusamannetje2
Empusa sp. mannetje. De antennen en het dunne lichaam verraden dat het hier om een mannetje gaat.

Doorgaans is dit lastig te bepalen als het dier nog niet volwassen is. Als hij wel eenmaal volwassen is, zijn er een aantal kenmerken waaraan het geslacht bepaald kan worden:
Voelsprieten: Een mannetje heeft doorgaans langere voelsprieten dan een vrouwtje, dit is vaak al te zien als ze subsubadult en subadult zijn.
Vleugels: Mannetjes hebben langere vleugels ten opzichte van hun achterlijf. Bij hen steken de vleugels uit voorbij het achterlijf, terwijl bij vrouwtjes de vleugels maar een erg klein stukje uitsteken.
Achterlijf: Het achterlijf van een mannelijke bidsprinkhaan heeft meer segmenten dan dat van een vrouwelijke bidsprinkhaan. Een mannetje heeft doorgaans 7 segmenten, een vrouwtje 5. Sommige soorten lijken hiervan af te wijken, maar meestal is een van de laatste segmenten dan gewoon erg klein. Sommige mensen tellen ook het 1e segment bij de achterpoten mee, dan komen mannen op 8 segmenten en vrouwen op 6. Voor veel mensen is het lastig de segmenten juist te tellen, maar oefening baart kunst. Deze methode van geslachtsbepaling is ook te gebruiken op nimfen, vanaf L3 kan een geoefend oog het verschil zien.

Is mijn bidsprinkhaan volwassen?

Als de bidsprinkhaan ontwikkelde vleugels heeft, is deze volwassen. De vleugels liggen dan over het achterlijf. Enkele soorten hebben kortere vleugels dan het achterlijf, maar deze zijn wel te zien. Als je een bidsprinkhaan hebt van een soort dat normaal vleugels heeft, maar jouw bidsprinkhaan heeft nog geen vleugels, dan is hij/zij nog niet volwassen.

Komen alle nimfen tegelijk uit de oötheek?

Bij de meeste soorten wel. Sommige soorten produceren ootheken die in fasen uitkomen en soms zijn een paar nimfen wat later dan de rest. Als een ootheek is uitgekomen kan deze beter dus nog een week of langer bewaard worden.

Mijn oötheek komt niet uit, wat doe ik verkeerd?

Het kan een hele poos duren voordat een ootheek uitkomt. Heb gedult. Natuurlijk moet de ootheek wel goed verzorgd worden, anders is de uitkomst zeer slecht tot afwezig. Een vrouwtje kan ook een onbevruchte ootheek leggen, als zij nog nooit heeft gepaard. Aan de buitenkant is niet te zien of de ootheek bevrucht is of niet.

Mijn vrouwtje eet de mannetjes steeds op, wat doe ik verkeerd?

Zorg ervoor dat de bidsprinkhanen beide klaar zijn voor de paring. Beide moeten langer volwassen zijn dan 2 weken en genoeg gegeten hebben. Het vrouwtje moet vooral veel eten voor de paring, zodat ze het mannetje niet als prooi ziet. Verstoringen kunnen zorgen voor stress waardoor het vrouwtje het mannetje kan aanvallen.

Wat wordt bedoelt met L1, L2, L5 enz?

Met het L-nummer wordt het aantal vervellingen dat een bidsprinkhaan al heeft doorlopen weergegeven. Een nimf die net uit de ootheek komt heeft L1. Na de eerste vervelling heeft hij L2, enzovoorts. Dit gaat door totdat het dier volwassen is, dan wordt hij adult genoemd. Het stadium voor de laatste vervelling heet subadult. Dit is te herkennen aan de grote vleugelknoppen die op de rug verschijnen. Hieruit zullen de vleugels komen bij de laatste vervelling.

pseudovatesarizonae2
Kop van een Pseudovates arizonae vrouwtje

Schuiven naar boven