Eigenschappen FAQ

Hier enkele vragen over hoe bidsprinkhanen zijn en wat ze doen.

Wat wordt bedoelt met L1, L2, L5 enz?

Met het L-nummer wordt het aantal vervellingen dat een bidsprinkhaan al heeft doorlopen weergegeven. Een nimf die net uit de ootheek komt heeft L1. Na de eerste vervelling heeft hij L2, enzovoorts. Dit gaat door totdat het dier volwassen is, dan wordt hij adult genoemd. Het stadium voor de laatste vervelling heet subadult. Dit is te herkennen aan de grote vleugelknoppen die op de rug verschijnen. Hieruit zullen de vleugels komen bij de laatste vervelling.

Hoe oud wordt een bidsprinkhaan?

Dat is vooral afhankelijk van het soort en of het dier een mannetje of een vrouwtje is. Ook de temperatuur en de voedselbeschikbaarheid spelen een rol. Een lagere temperatuur en minder voedsel zorgt voor een tragere groei en een langer leven. Over het algemeen doet een bidsprinkhaan er 4 a 5 maanden over om volwassen te worden, en leeft daarna nog 4 maanden tot een jaar.

Is mijn bidsprinkhaan een mannetje of een vrouwtje?

Doorgaans is dit lastig te bepalen als het dier nog niet volwassen is. Als hij wel eenmaal volwassen is, zijn er een aantal kenmerken waaraan het geslacht bepaald kan worden:
Voelsprieten: Een mannetje heeft doorgaans langere voelsprieten dan een vrouwtje, dit is vaak al te zien als ze subsubadult en subadult zijn.
Vleugels: Mannetjes hebben langere vleugels ten opzichte van hun achterlijf. Bij hen steken de vleugels uit voorbij het achterlijf, terwijl bij vrouwtjes de vleugels maar een erg klein stukje uitsteken.
Achterlijf: Het achterlijf van een mannelijke bidsprinkhaan heeft meer segmenten dan dat van een vrouwelijke bidsprinkhaan. Een mannetje heeft doorgaans 7 segmenten, een vrouwtje 5. Sommige soorten lijken hiervan af te wijken, maar meestal is een van de laatste segmenten dan gewoon erg klein. Sommige mensen tellen ook het 1e segment bij de achterpoten mee, dan komen mannen op 8 segmenten en vrouwen op 6. Voor veel mensen is het lastig de segmenten juist te tellen, maar oefening baart kunst. Deze methode van geslachtsbepaling is ook te gebruiken op nimfen, vanaf L3 kan een geoefend oog het verschil zien. Zie ook Geslachtsbepaling.

Is mijn bidsprinkhaan volwassen?

Als de bidsprinkhaan onwikkelde vleugels heeft, is deze volwassen. De vleugels liggen dan over het achterlijf. Enkele soorten hebben kortere vleugels dan het achterlijf, maar deze zijn wel te zien.

Kunnen bidsprinkhanen springen?

Bidsprinkhanen kunnen een klein beetje springen, maar niet ver. Ze doen het haast nooit. Het is ook meer naar beneden ergens vanaf springen dan dat ze echt van de grond omhoog springen. De naam bidsprinkhaan doet vermoeden dat ze net als sprinkhanen goed kunnen springen, maar dat is dus helemaal niet waar.

Kan een bidsprinkhaan bijten?

Over het algemeen doet een bidsprinkhaan een mens geen kwaad. Wij zijn simpelweg te groot. Alleen soms ziet een volwassen dier je vinger aan als prooi als je die op een bepaalde manier beweegt. Ze kan je vinger dan grijpen met de poten en erin bijten. Het grijpen kan ook flink pijn doen. Meestal komt er geen bloed bij kijken.
Een bidsprinkhaan kan zich ook verdedigen met de vangarmen door ermee uit te halen als je hem vastgrijpt. De meeste soorten en nimfjes doen dit niet.

Kan een bidsprinkhaan goed zien?

Een bidsprinkhaan kan heel goed zien! Met zijn facetogen kan hij een groot gebied zien. Omdat ze naar voren gericht staan kan hij ook uitstekend diepte zien, en dus zien hoe ver een prooi van hem verwijderd is.
Naast facetogen hebben bidsprinkhanen ook 3 enkelvoudige ogen recht op het voorhoofd. Eigenlijk hebben ze dus 5 ogen!

Ik heb een Hierodula grandis gekocht bij iemand anders, maar daar lees verder niks over dat soort op deze website. Waarom?

Veel mensen verkopen Hierodula membranacea bidsprinkhanen onder de naam ” Hierodula grandis” . Dit komt doordat het soms onduidelijk is welk soort het precies is. Verkopers kiezen dan vaak voor de naam “grandis” omdat dit cooler klinkt (grandis lijkt op grand, groot dus) en makkelijker te schrijven is dan membranacea. In de kweek in Nederland komt echter geen Hierodula grandis voor. Als je dus een Hierodula grandis gekocht hebt, kan je er bijna 100% zeker van zijn dat het eigenlijk een membranacea is. Dat doet niks af aan de bidsprinkhaan, maar voor het kweken is dit handig te weten!

Schuiven naar boven