Bidsprinkhanen opzetten

Zelfs bij een super goede verzorging gaan bidsprinkhanen uiteindelijk dood. Het is leuk om hen te bewaren als ze eenmaal overleden zijn. Je kan ze namelijk mooi opprikken en laten drogen, waardoor zij tientallen jaren mooi blijven. De kleuren komen dan goed naar voren.

Materialen

Voor opprikken heb je alleen maar een blok piepschuim en spelden nodig. De bidsprinkhaan moet recent dood zijn gegaan. Als hij al ingedroogd is, is het heel moeilijk om hem op te zetten. Sommige mensen leggen de ingedroogde bidsprinkhaan een dag in water met een drupje afwasmiddel om hem weer zacht te maken. Als je bidsprinkhaan net is overleden maar je geen tijd hebt om hem gelijk op te zetten, kan je hem het beste invriezen. Doe hem in een bakje in de vriezer totdat je wel tijd hebt om hem op te zetten.

De houding

Je wilt de bidsprinkhaan natuurlijk in een mooie houding opprikken. Je kan dan kiezen voor een natuurlijke houding of voor een houding waarin je de kleuren en vleugels goed kan zien. Een natuurlijke houding is veel moeilijker om te krijgen. Een niet-natuurlijke houding die er mooi uit ziet is als je de bidsprinkhaan helemaal plat opprikt, met de vleugels gespreid en de vangarmen naar voren en opzij. Zie de foto’s hieronder voor deze houding.

opgezet-deroplatys
Een opgezet Deroplatys desiccata vrouwtje
opgezet-creobroter
Een opgezet Creobroter vrouwtje

Hoe zet je een bidsprinkhaan op?

Vervolgens kan je aan de slag met het opzetten van de bidsprinkhaan! Je kan de spelden gebruiken om de bidsprinkhaan in een goede houding te zetten. Steek één speld precies door het midden van het lijfje heen. Steek de andere spelden niet door de bidsprinkhaan heen, maar langs het lichaam en de pootjes. De spelden duwen de bidsprinkhaan dan in de juiste houding. De vleugels hebben soms wel een speld door het uiteinde nodig om goed uitgespreid te blijven staan. Probeer eerst of ze netjes blijven staan met spelden erom heen, als dat niet lukt kan je midden-boven in de vleugel een speld steken.

Laten drogen

Laat de bidsprinkhaan met spelden en al drogen voor 3 dagen of langer. Daarna kan je alle spelden weghalen behalve de speld in het lichaam. Het is belangrijk dat de ruimte waar de bidsprinkhaan te drogen ligt niet vochtig is en niet te warm is. Je kan de bidsprinkhaan ook onder een lamp laten drogen, maar dit kan de kleur wel aantasten.

Volwassen vrouwtjes en andere dikke bidsprinkhanen

Bidsprinkhanen met een heel dik achterlijf kunnen soms niet op de bovenstaande manier opgezet wordt. Het achterlijf bevat teveel vocht, waardoor het gaat rotten. Het lichaam wordt dan zwart en gaat stinken. Drogen lukt dan niet.

Zulke bidsprinkhanen moeten voor het opzetten ontdaan worden van de ingewanden, eitjes en andere stoffen in het achterlijf. Maak hiervoor aan de onderkant van het achterlijf een sneetje en duw de inhoud van het achterlijf naar buiten. Ga niet schrapen aan de binnenkant van het lichaam, omdat je dan de kleur van het lichaam aantast. Als je de ingewanden hebt verwijderd, kan je het lichaam eventueel weer opvullen met een klein beetje watten.

opgezet-pseudovates
Opgezet Pseudovates arizonae vrouwtje
Schuiven naar boven