Beginnen met houden

Stel je wilt beginnen met het houden van bidsprinkhanen. Waarom moet je dan om denken? En welk soort is geschikt als je nog geen ervaring hebt in het verzorgen?

Overwegingen voor beginnen met bidsprinkhanen

empusa
Empusa sp. volwassen mannetje

Bedenk goed dat als je een huisdier wilt, dit tijd kost om te verzorgen en de onderhouden. Bij insecten is dit niet anders, hoewel zij een stuk minder tijd kosten dan de meeste huisdieren. Bidsprinkhanen moet je minstens 3x per week voeren, en eens in de paar dagen besproeien met een beetje water. Zo nu en dan moet je de bodembedekking verschonen (ongeveer eens in de 1 á 2 maanden, het ligt eraan hoeveel resten van prooien je bidsprinkhaan achterlaat).
Bidsprinkhanen kosten ook geld om te onderhouden, omdat je ze moet voeren met levende insecten. Deze kan je kopen in verschillende dierenwinkels, of zelf kweken. Ook een terrarium en verwarming of lampen kosten geld.
Verder moet je genoeg ruimte hebben om de dieren een plekje te geven, en de juiste omstandigheden voor het beestje creëren. Dus de juiste temperatuur en vochtigheid.
Al dit moet ook in de vakanties gebeuren, dus hou er rekening mee dat je iemand moet vinden die jouw bidsprinkhanen wil verzorgen als je een weekje weg gaat.

Wat moet je van tevoren aanschaffen?

Voordat je een bidsprinkhaan neemt, heb je natuurlijk dingen nodig om hem/haar een goed leven te geven en gezond te laten opgroeien. Je hebt nodig:

  • Verblijf (terrarium, plastic hokje etc) die voldoet aan de eisen qua ventilatie en grootte.
  • Voldoende zitstokjes (Buiten heel makkelijk te vinden)
  • Watersproeier om water in het verblijf te sproeien
  • Bodembedekker (zand, steentjes, schors: zie ook verblijf)
  • Voorraadje voedseldieren (krekels, vliegen e.d.: zie voedsel)
  • Iets wat warmte maakt als je een soort hebt die extra warmte nodig heeft. Te denken valt aan een warmtematje of lamp. Voor bepaalde soorten is dit overbodig.

Geschikte soorten voor beginners

Als beginnende bidsprinkhanen liefhebber kan je het beste beginnen met een soort die weinig eisen steld aan de omgeving. Je moet immers nog leren hoe je de vochtigheid en temperatuur goed regeld, hoe vaak je moet voeren en wat je wel en niet kan doen bij je insect.

Makkelijke, grote soorten die voedsel makkelijk aannemen, zijn:

Hierodula membranacea
Sphodromantis lineola
Sphodromantis baccettii
Rhombodera basalis

Iets moeilijkere soorten, maar nog steeds geschikt voor een oplettende beginner:

Phyllocrania paradoxa
Parasphendale sp.

Soorten die eigenlijk niet geschikt zijn voor een beginner:

Blepharopsis mendica
Idolomantis diabolica
Hymenopus coronatus (vooral kweken erg moeilijk)
Pseudocreobotra wahlbergii
Deroplatys desiccata

hymenopuscoronatus3
Orchidee bidsprinkhaan Hymenopus coronatus vrouwtje
Schuiven naar boven